|
Pericolul obezitatii
Obezitatea a fost declarata EPIDEMIE*
Obezitatea a fost declarata epidemie de catre Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.
Iata ingredientele care conlucreaza la depunerea ireversibila a straturilor de grasime ca apanaj permanent al corpului nostru, de care nu de putine ori uitam sa avem grija:
- Tehnologia care ne scuteste de efortul fizic: autoturisme, masini de spalat, ascensoare
- Cresterea nivelului de trai care ne determina sa consumam mai multe calorii-prosperitatea se traduce in hrana abundenta si de cele mai multe ori nesanatoasa
- Promovarea intensiva a dulciurilor si a fast-food-urilor (in 10 tari din U.E.peste 50% din reclama la produse alimentare este la dulciuri, fast-food-uri si cereale indulcite. In Marea Britanie, consumul de snacks-uri a crescut cu 25% in 5 ani)
- Sedentarismul, care este urmarea fireasca a tintuirii in fata televizorului, computerului, jocurilor video. "Un sfert dintre americani nu fac nici un fel de exercitii. Mai putin de o treime aloca timpul minim recomandat, de 30 de min/zi, exercitiilor fizice. Obezitatea a atins nivelul de alerta maxima printre copii si adolescenti, aproape triplandu-se dupa 1980. Fiind dificil sa dai jos kilogramele, strategia cea mai buna este de a evita ingrasarea."*
- Interesul producatorilor este sa vanda tot mai mult. "Din anii 1970 portiile au explodat. Superportiile de cartofi prajiti si sucuri sunt adesea de pana la 5 ori mai mari decat cand au aparut pe piata. Megaportiile fac cu ochiul portofelului, dar atenteaza la taliile noastre."*
Acestea sunt ingredientele unei epidemii! "Ce inseamna asta? Noile natiuni industrializate din Africa, Asia, Caraibe si America Latina se pot confrunta cu rate ale problemelor de sanatate asociate obezitatii mai mari chiar decat SUA."*
"Excesul de greutate este asociat cu 400.000 decese/an si cu un risc sporit de afectiuni cardiace, diabet de tip II si cancere la colon, san si ale endometrului. Cea mai chinuitoare este insa suferinta psihologica a celor stigmatizati de obezitate."*
Necazuri cu grasimea*
Conform cercetarilor recente, persoanele cu surplus de greutate sunt supuse unor riscuri foarte crescute de a se imbolnavi de urmatoarele boli:
Atac Cerebral
Riscul unui atac cerebral este de doua pana la patru ori mai mare la persoanele cu diabet de tip 2, dintre care 90% sunt supraponderale. Atacul se produce fie cand se rupe un vas de sange, fie cand un cheag blocheaza o artera din creier, vatamand celulele nervoase.
Diabet de tip 2
Persoanele cu exces de grasime - in special in zona abdominala - devin adesea rezistente la insulina, substanta ce ajuta organismul sa depoziteze glucoza. Cand nivelul creste mult, rezulta diabetul. Un efect secundar este lezarea vaselor de sange din retina, chiar orbirea.
Boala de inima
Obezii au un nivel ridicat al colesterolului, ceea ce poate duce la depuneri de grasime in artere. Ei sunt de doua ori mai expusi la hipertensiune.
Boala de ficat
Multe persoane obeze dezvolta depuneri de grasime in interiorul ficatului, care in 10% din cazuri poate duce la ciroza si cateodata la insuficienta hepatica.
Cancer la colon
Oamenii obezi au un risc sporit de cancer la colon. Grasimea abdominala pare sa creasca acest risc. Asta poate explica de ce barbatii (care tind sa acumuleze grasime pe abdomen) sunt expusi unui risc mai mare.
Osteoartrita
Obezitatea solicita in plus coloana, soldurile si genunchii, erodand cartilajele. Pe masura ce acestea se deterioreaza, spatiul incheieturii se ingusteaza, iar oasele se freaca intre ele.
.
* Sursa - "National Geographic Romania" - august 2004 |
|